100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τχ. 158-159

Κυριακή Παπαθανασοπούλου

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «100 χρόνια προσφυγικής παρουσίας: Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός» στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2022 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες και ερευνητές.

Το συνέδριο ανήκε σε αυτές τις πρωτοβουλίες που συγκεντρώνουν και αναδεικνύουν τα πορίσματα των νέων ιστορικών ερευνών και προωθούν τον διεπιστημονικό διάλογο. Εστίασε στην προσφυγική εγκατάσταση και στις μεταβολές στον αστικό χώρο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, καθώς και στην ανάδειξη των κοινωνικών και εθνοπολιτισμικών χαρακτηριστικών της προσφυγικής ταυτότητας που επηρέασαν την ένταξη. Το συνέδριο αποτέλεσε επίσης τεκμήριο της στενής συνεργασίας του Παντείου Πανεπιστημίου με την τοπική αυτοδιοίκηση, και ιδίως με τον όμορο Δήμο. Ο οικισμός της Νέας Σμύρνης ιδρύθηκε το 1925 από Σμυρνιούς και γηγενείς της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ενώ το Πάντειο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια αργότερα στο πλαίσιο της αναμορφωτικής προσπάθειας του ελληνικού κράτους, μετά την έλευση των προσφύγων στην χώρα και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας.

Η άφιξη και η εγκατάσταση περισσότερων του ενός εκατομμυρίου προσφύγων επηρέασε πολλαπλά την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε θεμελιακό στοιχείο για τον πολεοδομικό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων. Η προσφυγική εμπειρία έδωσε νέες προοπτικές στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή και καθόρισε τη συλλογική μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας. Η προσφυγική εγκατάσταση και οι μεταβολές στον αστικό χώρο συνθέτουν την υλική κληρονομιά της Ανταλλαγής για τις δύο χώρες που υποδέχτηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

[…]

Η Κυριακή Παπαθανασοπούλου είναι διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα