Μπορούμε να σκεφτούμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μαζί με τον Μισέλ Φουκώ;

Γιώργος Περτσάς

τχ. 124, σ. 46-55

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2011 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν η προώθηση, μέσα από την «ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών», της ενεργής συμμετοχής του πολίτη. Η επίτευξη αυτού του στόχου περνά μέσα από την ενίσχυση των δράσεων των κρατών μελών και των περιφερειακών τους αρχών στην προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των συνθηκών στην Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ), οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ομάδες εθελοντών περιόδευσαν ανά την Ευρώπη, προβάλλοντας το έργο τους και συζήτησαν θέματα που τους αφορούν σε συναντήσεις με τους πολιτικούς ιθύνοντες κάθε χώρας. Παράλληλα, μια σειρά από εκδηλώσεις, συζητήσεις και ημερίδες πλαισίωσαν την επταήμερη παραμονή της εκστρατείας στο κάθε κράτος-μέλος. Στη στάση της περιοδείας του Eυρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εκδηλώσεις στον χώρο «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το παρών στις εκδηλώσεις προώθησης του εθελοντισμού θα έδιναν και 100 εθελοντικές οργανώσεις καθώς και πλήθος μεμονωμένων εθελοντών.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού εγγράφει στην επίσημη πολιτική ατζέντα το ζήτημα της ενεργοποίησης της συμμετοχής των πολιτών, εμπλέκοντας στην προώθηση των στόχων του υπερεθνικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τμήματα των εθνικών κυβερνήσεων (Γραμματεία Νέας Γενιάς) και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Αθηναίων). Πώς μπορούμε να σκεφτούμε τις οργανώσεις της ΚτΠ υπό το φως της άμεσης εμπλοκής των ανωτέρω φορέων στην ανάπτυξη και την ευόδωση των στόχων τους; Πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η ενεργός σύμπραξη μιας σειράς επίσημων κυβερνητικών φορέων με στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών ομαδοποιήσεων μη υπαγόμενων στην άμεση κρατική δικαιοδοσία; Εν τέλει, ποιο θα μπορούσε να είναι το θεωρητικό πλαίσιο που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τη σημασία της ανάδυσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ως βασικού φορέα δράσης, στο εσωτερικό των κοινωνικών σχηματισμών του 21ου αιώνα ;

 

Ο Γιώργος Περτσάς είναι απόφοιτος της Νομικής, καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα