ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ

JUDITH BUTLER

Τχ. 160-161

Τα θέματα που απαιτούν δημόσια συζήτηση, αυτά που πρέπει επειγόντως να συζητηθούν, είναι εκείνα που είναι δύσκολο να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να περάσουμε άμεσα στο κρίσιμο θέμα, αλλά προσκρούουμε στα όρια ενός πλαισίου που καθιστά σχεδόν αδύνατο να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Θέλω να μιλήσω για τη βία, για τη σημερινή βία, την ιστορία της βίας και τις πολλές μορφές της. Αλλά αν κάποιος επιθυμεί να καταγράψει τη βία, πράγμα που σημαίνει να κατανοήσει τον μαζικό βομβαρδισμό και τις δολοφονίες στο Ισραήλ από τη Χαμάς ως μέρος αυτής της ιστορίας, μπορεί να κατηγορηθεί για «σχετικοποίηση» ή «πλαισίωση». Καλούμαστε να καταδικάσουμε ή να επικροτήσουμε, και αυτό είναι λογικό, είναι όμως αυτό το μόνο που απαιτείται από εμάς ηθικά; Καταδικάζω χωρίς καμία επιφύλαξη τη βία της Χαμάς. Ήταν μια τρομακτική και αποκρουστική σφαγή. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η κύρια αντίδρασή μου. Υπάρχουν όμως και άλλες αντιδράσεις.

Σχεδόν αμέσως, οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν με ποια «πλευρά» είσαι και σαφώς η μόνη δυνατή απάντηση σε τέτοιες δολοφονίες είναι η απερίφραστη καταδίκη. Αλλά γιατί μερικές φορές πιστεύουμε ότι το να ρωτάμε αν χρησιμοποιούμε τη σωστή γλώσσα ή αν έχουμε καλή κατανόηση της ιστορικής κατάστασης θα εμπόδιζε την ισχυρή ηθική καταδίκη; Είναι στ’ αλήθεια σχετικισμός το να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς καταδικάζουμε, ποια πρέπει να είναι η εμβέλεια αυτής της καταδίκης και πώς να περιγράψουμε καλύτερα τον πολιτικό σχηματισμό ή τους σχηματισμούς στους οποίους αντιτιθέμεθα; Θα ήταν περίεργο να αντιταχθούμε σε κάτι χωρίς να το καταλάβουμε ή χωρίς να το περιγράψουμε καλά. Θα ήταν ιδιαίτερα περίεργο να πιστεύουμε ότι η καταδίκη απαιτεί την άρνηση κατανόησης, από φόβο ότι η γνώση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο μια λειτουργία σχετικοποίησης και να υπονομεύσει την ικανότητά μας να κρίνουμε.

[…]

Μετάφραση: Κατερίνα Ροζάκου

Η Αμερικανoεβραία φιλόσοφος Judith Butler, συγγραφέας των βιβλίων Εκεί που χωρίζουν οι Δρόμοι: ο Ιουδαϊσμός και η κριτική του Σιωνισμού (Columbia University Press, 2012) και Επισφαλής Ζωή: Οι Δυνάμεις του Πένθους και της Βίας (Verso, 2004) είναι μέλος του συμβουλίου της οργάνωσης «Εβραϊκή φωνή για την Ειρήνη» (Jewish Voice for Peace) και έχει επανειλημμένως πάρει θέση κατά των αποικιοκρατικών πολιτικών του Ισραήλ.

 

Δείτε Επίσης

Comment

  • Ευχαριστώ για την ενημέρωση !!! Τα Θέματα του τεύχους είναι πραγματικά Σύγχρονα.

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα