Με τον Γιώργο ήμασταν συμμαθητές και μαζί κάναμε ωραία ταξίδια.

Αλέξανδρος Κέδρος

Τχ. 134-135

 

Μια φορά πήγαμε και στην Αίγυπτο.

Όταν πήρε την εξουσία ο Νάσερ και έβγαλε στους δρόμους τους Αιγύπτιους εναντίον των Ευρωπαίων, η οικογένεια Λάππα αναγκάστηκε να φύγει από το Κάιρο κάτω από από κακές συνθήκες. Ο Γιώργος λοιπόν είχε  κακές αναμνήσεις και με δυσκολία κατάφερα να τον πείσω –20 χρόνια μετά (1978)– να επισκεφτούμε την Αίγυπτο.

Στο Κάιρο μείναμε σε ένα συμπαθέστατο  συγγενή του και περνάγαμε τα πρωινά μας στο ζαχαροπλαστείο που παλιά ήταν της οικογένειάς του και που ακόμη έφερε το όνομα «Lappas». Όταν μάθανε (από εμένα) οι υπάλληλοι ποιος ήταν ο πελάτης τους, μας καταπεριποιήθηκαν: θυμάμαι ακόμα κάτι σαντουιτσάκια  με ψωμί μπριός που μας πρόσφεραν, ενώ υπήρχαν και μερικοί ηλικιωμένοι σερβιτόροι που θυμόταν τους γονείς και θείους του. Μείναμε μέρες:  Αιγυπτιακό μουσείο, Ισλαμικό μουσείο, τζαμιά, Κοπτικές εκκλησίες, παζάρια, έρημος – ό,τι θες.

Επισκεφτήκαμε και την κυρία Λίλη Μπελένη, μια εντυπωσιακή  Συριάνα, αδελφή της επίσης πανέμορφης θείας του Γιώργου. Η κυρία Μπελένη  παντρεύτηκε έλληνα γιατρό, αλλά όταν έμεινε χήρα γύρισε στο Κάιρο, που αγαπούσε, και έκανε την ξεναγό. Μας μίλησε για τα αξιοθέατα και για τους Έλληνες που είχαν παραμείνει στην Αίγυπτο. Μια μέρα τρώγαμε σπίτι της και σαν ιταλομαθημένος θα έφτιαχνα τη μακαρονάδα, αλλά μου έπεσε πολύ η ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτα και δεν με άφησαν ποτέ να το ξεχάσω.

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να πάμε και στην Άνω Αίγυπτο. Πήγαμε να αγοράσουμε εισιτήρια για το νυχτερινό τραίνο, αλλά δεν υπήρχαν θέσεις  για τις επόμενες  μέρες. Ζητήσαμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο μήπως και καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να ταξιδεύσουμε. Μας πήγαν στο διευθυντή του σταθμού. Αυτός μας είπε ότι μόλις είχε γίνει μια ακύρωση και θα έδινε σε μας τις θέσεις και όχι σε κάποιους Ευρωπαίους που ήταν στη λίστα αναμονής, επειδή ήμασταν Έλληνες και οι Έλληνες της Αιγύπτου ήταν οι μόνοι ξένοι που συμπεριφέρονταν  στους Αιγύπτιους σαν ίσοι προς ίσους.

[…]

Ο Αλέξανδρος Κέδρος είναι επιχειρηματίας.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα