ΤΕΥΧΟΣ 126

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014

 

Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα», ο Γιώργος Καραβοκύρης γράφει για τα όρια και τους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου, η Σωτηρία Λιακάκη αναζητά τους λόγους της κατάρρευσης του «νορμάλ» προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Κωστής Κορνέτης εξετάζει την κρυφή ιστορία του παρτιζάνου Πρίμο Λέβι.

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Ενρίκο Μπερλινκγουέρ, τα Σύγχρονα Θέματα θυμούνται τον μεγάλο ιταλό κομμουνιστή ηγέτη παρουσιάζοντας αποσπάσματα από δύο σημαντικά κείμενά του για τη «δίκαιη λιτότητα», τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τη δημοκρατία.

Στα «Άρθρα και Μελέτες», ο Χρήστος Πιέρρος επιμελείται τον φάκελο με τίτλο «Οικονομική θεωρία και κρίση» που περιλαμβάνει συνεντεύξεις που έδωσαν στο περιοδικό οι οικονομολόγοι Ρόμπερτ Σκιντέλσκι, Μπερτράν Καντελόν και Ράνταλ Ρέι, καθώς και κείμενα των Χρήστου Πιέρρου και Γιώργου Ιωαννίδη σχετικά με τις πολιτικές και θεωρητικές συνέπειες της κρίσης.

Ακόμη, ο ούγγρος οικονομολόγος Ζόλταν Πογκάτσα εξετάζει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η Αριέλλα Ασέρ μελετά την ψυχανάλυση στη δίνη του αντισημιτισμού, η Χριστίνα Τσακιστράκη διερευνά τα όρια της συμβολικής λειτουργίας του δικαίου και η Μαρία Πρέκα αναζητά τα ίχνη των Αρσακειάδων διδασκαλισσών στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Αναστασία Καφέ παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», η Λίζυ Τσιριμώκου γράφει για τα μικρά πεζά και διηγήματα του Νικόλα Σεβαστάκη, η Έφη Αβδελά και η Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα παρουσιάζουν το βιβλίο της Δήμητρας Σαμίου για τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων και ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος σχολιάζει το βιβλίο του Παντελή Λέκκα σχετικά με το ιδεολογικό φαινόμενο, στον οποίο απαντά ο ίδιος ο συγγραφέας. Επίσης, ο Νίκος Χριστοφής εξετάζει τους μετασχηματισμούς της σύγχρονης Τουρκίας με αφορμή τα βιβλία του Χρήστου Ν. Τεάζη και του Νίκου Μούδουρου, η Λήδα Παπαστεφανάκη γράφει για τη γενοκτονία των Εβραίων με αφορμή το βιβλίο της Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ο Γιάννης Πεχτελίδης σχολιάζει το βιβλίο της Δήμητρας Μακρυνιώτη Μικροί μάγειρες στη μικρή οθόνη και η Ελευθερία Σπ. Παπαγιάννη παρουσιάζει το βιβλίο της Lisa Bénou που γράφει μια νέα ιστορία του βυζαντινού δικαίου.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα