ΤΕΥΧΟΣ 127

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014

 

Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» φιλοξενούμε το κείμενο του ολλανδού πολιτικού επιστήμονα Cas Mudde που εξηγεί γιατί δεν είμαστε όλοι Σαρλί και γιατί αυτό είναι πρόβλημα, καθώς και το κείμενο του Κώστα Κανελλόπουλου για τη μεταδημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS.

Στη μνήμη του δημοσιογράφου και δάσκαλου Σοφιανού Χρυσοστομίδη γράφει η Μαρία Κομνηνού, ενώ αναδημοσιεύουμε και ένα παλιότερο κείμενο του Στέφανου Πεσμαζόγλου με αφορμή την έκδοση της συλλογής άρθρων Ελεύθερα και απροκατάληπτα.

Στα «Άρθρα και Μελέτες», ο Γιώργος Φαράκλας γράφει για τη διεκδίκηση της ισότητας και την κατάκτηση του ελεύθερου χρόνου, η Ελένη Στυλιανού μεταφράζει τη συνθετική βιβλιοκρισία του καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας Bruce Robbins με τίτλο «Μπαλιμπαρισμός!», ο Βαγγέλης Μπιτσώρης αναζητά την πολιτική διάσταση του Συμβάντος στον Ντεριντά και ο  Ευθύμης Παπαταξιάρχης ιχνογραφεί την πολιτικοποίηση της «φιλοξενίας» στην εποχή της κρίσης.

Ο Γιώργος Κατσαμπέκης διερευνά τις μεταμορφώσεις του πολιτικού σχεδίου του «εκσυγχρονισμού» και τη στρατηγική της Αριστεράς σήμερα, ο Λεόν Σαλτιέλ γράφει για τις προσπάθειες διάσωσης εβραιοπαίδων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και η Αντιγόνη Σαμέλα συλλέγει παλαιστινιακές και ισραηλινές μαρτυρίες μιας διαρκούς καταστροφής.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», ο Χρήστος Ηλιάδης σχολιάζει ιστορίες και πολιτικές φιλίας με αφορμή το βιβλίο του Λεωνίδα Καρακατσάνη Turkish-Greek Relations: Rapprochement, Civil Society and the Politics of Friendship.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

[jetpack_subscription_form title=”ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ” subscribe_text=”Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα” subscribe_button=”ΕΓΓΡΑΦΗ”]