ΤΕΥΧΟΣ 128-129

Ιανουάριος-Ιούνιος 2015

 

Στο νέο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων, φιλοξενούνται συνεντεύξεις με τον γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty για τη δημοκρατική επαναθεμελίωση της ευρωζώνης και με τον Murat Belge, έναν από τους σημαντικότερους διανοητές της Τουρκίας, σχετικά με τις τουρκικές εκλογές και το ΑΚΡ.

Η Αθηνά Αθανασίου, ο Γεράσιμος Κακολύρης και ο Αποστόλης Λαμπρόπουλος συζητούν με τον Jean-Luc Nancy για την πολιτική, τα κοινά, την Ευρώπη και τον εγκόσμιο χριστιανισμό.

Ο οικονομολόγος Φώτης Λυσάνδρου επιχειρεί να καταρρίψει τρεις μύθους που στηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Επίσης,, στα «Άρθρα και Μελέτες», η Δήμητρα Μακρυνιώτη γράφει για τον Θυρωρό της νύχτας της Liliana Cavani, ο Γιώργος Φαράκλας για τους άριστους και τη δημοκρατία, ο Βαγγέλης Μπιτσώρης για το αίμα της συγγένειας και το αίμα του πολέμου και ο Αλέξης Πολίτης για την Κωνσταντινούπολη στην ελληνική πεζογραφία.

Το νέο τεύχος περιλαμβάνει και δύο μεγάλα αφιερώματα: στον πρωτοπόρο των θεατρικών σπουδών Δημήτρη Σπάθη, σε επιμέλεια των Βίκτωρα Αρδίττη και Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθώς και στον μεγάλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κυρτάτας.

Ακόμη, η Αθηνά Συριάτου κάνει μια ανασκόπηση του σημαντικού συνεδρίου Ιστορία μετά τον Hobsbawm που έγινε στο Λονδίνο τον Μάιο του 2014, και η Έφη Γαζή γράφει για την έκθεση «Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη: 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» που διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και η Ρίκα Μπενβενίστε γράφουν για το βιβλίου του Saul Friedländer Η ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι, ο Πλάτων Μαυρομούστακος και ο Κώστας Βαλάκας για το βιβλίο της Ελένης Παπάζογλου Το πρόσωπο του πένθους: η Ηλέκτρα του Σοφοκλή ανάμεσα στο κείμενο και την παράσταση, η Έλλη Δρούλια για το βιβλίο που επιμελήθηκαν η Μαρία Βακαλοπούλου και ο Νίκος Καραπιδάκης Αρχειονομία, η πρακτική των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και ο Χρήστος Μάης για το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη Η Ελεύθερη Ελλάδα: η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα