ΤΕΥΧΟΣ 130-131

Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015

 

Στο διπλό εορταστικό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί:

«Τζιχάντ στο Παρίσι»: με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ο Γιώργος Φαράκλας γράφει και μεταφράζει τους στίχους του Georges Brassens, ενώ ο Frederic Worms γράφει για τη «γενιά Μπατακλάν».

Για την κρίση του προσφυγικού γράφουν η Γεωργία Σπυροπούλου και η Κατερίνα Ροζάκου, και για τη σχέση ιστορίας και πολιτικής με επίκεντρο τη συζήτηση περί ποντιακής γενοκτονίας γράφουν ο Νίκος Σιγάλας και ο Δημήτρης Χριστόπουλος.

Τα «Έπεα πτερόεντα» ολοκληρώνονται με το άρθρο του Αναστάσιου Γρηγοράκη για την κρίση αναπαραγωγής στη σημερινή Ελλάδα, του Γεράσιμου Μοσχονά για τις «κρίσιμες εκογες» του 2015 και του Νικόλα Σεβαστάκη για την αριστερή διακυβέρνηση.

Η Μικέλα Χαρτουλάρη γράφει in memoriam Ανταίου Χρυσοστομίδη και τα Σύγχρονα Θέματα αποτίουν φόρο τιμής στον αρχαιολόγο της Παλμύρας Χαλέντ αλ Ασάαντ.

Το αφιέρωμα στη «Ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη της κρίσης», που επιμελούνται ο Κώστας Ελευθερίου και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης, φιλοξενεί κείμενα του Γιάννη Μπαλαμπανίδη για τις πολλαπλές κληρονομιές της ριζοσπαστικής αριστεράς, της Βίβιαν Σπυροπούλου για τα εκλογικά της μεγέθη, του Κώστα Ελευθερίου για την ελληνική ριζοσπαστική αριστερά μέσα στην κρίση. Ο Γρηγόρης Ιωάννου και ο Γιώργος Χαραλάμπους γράφουν για το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ο Dan Keith για το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ολλανδία και ο Miguel Vicente-Mariño για το Podemos στην Ισπανία. Ο Philippe Marlière συζητά με τους Fabien Escalona και Mathieu Vieira για την άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη και ο Thilo Janssen εξετάζει τη στάση της απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στα «Άρθρα και μελέτες» ο Χρήστος Ηλιάδης γράφει για τα Σεπτεμβριανά και τις συνέπειές τους στη Θράκη, ο Σάββας Τσιλένης για το Αρρεναγωγείο των Ηνωμένων Εκπαιδευτηρίων Γαλατά και ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης για το «άδειο Μαξίμου» και την τελετουργική αποδόμηση της συναινετικής δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Παπαζαχαρίας και ο Γρηγόρης Ανανιάδης παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το κλασικό κείμενο των Ernesto Laclau και Chantal Mouffe «Μετα-μαρξισμός χωρίς διάθεση απολογίας».

Στο δεύτερο αφιέρωμα του τεύχους, γράφουν για τα Βαλκάνια του Alexandre (Sacha) Popovic ο Νίκος Σιγάλας, η Nathalie Clayer, η Αικατερίνη Μάρκου, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος και ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.

Για την πολιτική και πνευματική διαδρομή του Κώστα Φιλίνη, με αφορμη την έκδοση του τόμου Κώστας Φιλίνης. Ένας διανοούμενος της δράσης, γράφουν η Κατερίνα Λαμπρινού, ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης και ο Γρηγόρης Ανανιάδης.

Στη στήλη των εικαστικών, η Ελεάνα Γιαλούρη και η Ελπίδα Ρίκου γράφουν για το έργο τέχνης ως πονοσυλλέκτη.

Τέλος, φιλοξενούνται τα βιβλιοκριτικά δοκίμια της Βίκυς Καραφουλίδου για τις όψεις της εβραϊκής γενοκτονίας και της Αντιγόνης Σαμέλα με αφορμή το βιβλίο της Helen Roche Τα γερμανικά τέκνα της Σπάρτης, ενώ στις βιβλιοκρισίες ο Ιωάννης Μάνος γράφει για το βιβλίο Ottoman Intimacies, Balkan Musical Realities, ο Γιώργος Στασινόπουλος για το βιβλίο του Θανάση Γκιούρα Ελευθερία και ιστορία και ο Γεράσιμος Κακολύρης για το βιβλίο του Ζακ Ντεριντά Ισχύς νόμου: το «Mυστικό θεμέλιο της αυθεντίας».

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα