ΤΕΥΧΟΣ 125

Απρίλιος-Ιούνιος 2014

Tο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων ανοίγει με ένα άρθρο προβληματισμού στο οποίο ο Ηλίας Γεωργαντάς, η Τίνα Κακλαμάνη, ο Κωνσταντίνος Τζανάκης και η Ελένη Φουρναράκη θέτουν από κοινού το ερώτημα εάν η πιστοποίηση ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών είναι άλλη μια ενοχλητική γραφειοκρατική διαδικασία ή μια έμπρακτη ακύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας.

Στα «Άρθρα και Μελέτες», η Ζηνοβία Λιαλιούτη προσεγγίζει όψεις της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας στην Ελλάδα του Εμφυλίου, ο Σωτήρης Μπαχτσετζής γράφει για τον πλατωνικό υπερμοντερνισμό και ο Κώστας Κατσάπης για τους νεανικούς χορούς της δεκαετίας του ’60 και τον εκδημοκρατισμό της χορευτικής εμπειρίας. Ο Θωμάς Τσακαλάκης εξετάζει τη διακύβευση του «νοήματος» στον Μπέκετ, ενώ ο Δημήτρης Λάλλας μελετά τα τοπία της κατανάλωσης μεταξύ Ακρόπολης και shopping mall.

Στη στήλη «Συνέδρια-Ημερίδες», η Γεωργία Πετράκη ασχολείται με το συνέδριο της Γαλλικής Ένωσης Κοινωνιολογίας ενώ ο Άγγελος Βλάχος, ο Παναγιώτης Ζεστανάκης, ο Μιχάλης Νικολακάκης, ο Νίκος Παπαδογιάννης και η Αλεξία-Σοφία Παπαζαφειροπούλου παρουσιάζουν μια διεπιστημονική συνάντηση για τις κινητικότητες και τον τουρισμό.

Ακόμη, η Ελένη Καλοκαιρινού και ο Παναγιώτης Θανασάς ανταλλάσσουν επιστολές περί λογοκλοπής.

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Ασπασία Αθανασίου γράφει περί ήπιας διπλωματίας στη σύγχρονη Ελλάδα με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Παπαγαρουφάλη, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου σχολιάζει το βιβλίο του Γ. Δερτιλή Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες και ο Γιώργος Φαράκλας το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καβουλάκου σχετικά με το νεανικό έργο του Γκέοργκ Λούκατς. Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Βαγγέλη Τζούκα Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, η Αθηνά Θεοδοσίου το βιβλίο Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία που επιμελούνται οι Ελένη Καλλιμοπούλου και Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει την Antigonick στη μετάφραση της Anne Carson και η Μυρτώ Μαλούτα το βιβλίο του Peter Parsons City of the Sharp-Nosed Fish. Τέλος, ο Δημήτρης Γκιντίδης γράφει για τον τόμο Ελληνικά παράδοξα: πατρωνία, κοινωνία πολιτών και βία που επιμελούνται η Κατερίνα Ροζάκου και η Ελένη Γκαρά, ενώ ο Στέφανος Πεσμαζόγλου για το βιβλίο της Artemis Cooper Πάτρικ Λη Φέρμορ: μια περιπέτεια.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα