ΤΕΥΧΟΣ 125

Απρίλιος-Ιούνιος 2014

Tο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων ανοίγει με ένα άρθρο προβληματισμού στο οποίο ο Ηλίας Γεωργαντάς, η Τίνα Κακλαμάνη, ο Κωνσταντίνος Τζανάκης και η Ελένη Φουρναράκη θέτουν από κοινού το ερώτημα εάν η πιστοποίηση ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών είναι άλλη μια ενοχλητική γραφειοκρατική διαδικασία ή μια έμπρακτη ακύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας.

Στα «Άρθρα και Μελέτες», η Ζηνοβία Λιαλιούτη προσεγγίζει όψεις της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας στην Ελλάδα του Εμφυλίου, ο Σωτήρης Μπαχτσετζής γράφει για τον πλατωνικό υπερμοντερνισμό και ο Κώστας Κατσάπης για τους νεανικούς χορούς της δεκαετίας του ’60 και τον εκδημοκρατισμό της χορευτικής εμπειρίας. Ο Θωμάς Τσακαλάκης εξετάζει τη διακύβευση του «νοήματος» στον Μπέκετ, ενώ ο Δημήτρης Λάλλας μελετά τα τοπία της κατανάλωσης μεταξύ Ακρόπολης και shopping mall.

Στη στήλη «Συνέδρια-Ημερίδες», η Γεωργία Πετράκη ασχολείται με το συνέδριο της Γαλλικής Ένωσης Κοινωνιολογίας ενώ ο Άγγελος Βλάχος, ο Παναγιώτης Ζεστανάκης, ο Μιχάλης Νικολακάκης, ο Νίκος Παπαδογιάννης και η Αλεξία-Σοφία Παπαζαφειροπούλου παρουσιάζουν μια διεπιστημονική συνάντηση για τις κινητικότητες και τον τουρισμό.

Ακόμη, η Ελένη Καλοκαιρινού και ο Παναγιώτης Θανασάς ανταλλάσσουν επιστολές περί λογοκλοπής.

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Ασπασία Αθανασίου γράφει περί ήπιας διπλωματίας στη σύγχρονη Ελλάδα με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Παπαγαρουφάλη, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου σχολιάζει το βιβλίο του Γ. Δερτιλή Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες και ο Γιώργος Φαράκλας το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καβουλάκου σχετικά με το νεανικό έργο του Γκέοργκ Λούκατς. Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Βαγγέλη Τζούκα Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, η Αθηνά Θεοδοσίου το βιβλίο Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία που επιμελούνται οι Ελένη Καλλιμοπούλου και Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει την Antigonick στη μετάφραση της Anne Carson και η Μυρτώ Μαλούτα το βιβλίο του Peter Parsons City of the Sharp-Nosed Fish. Τέλος, ο Δημήτρης Γκιντίδης γράφει για τον τόμο Ελληνικά παράδοξα: πατρωνία, κοινωνία πολιτών και βία που επιμελούνται η Κατερίνα Ροζάκου και η Ελένη Γκαρά, ενώ ο Στέφανος Πεσμαζόγλου για το βιβλίο της Artemis Cooper Πάτρικ Λη Φέρμορ: μια περιπέτεια.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα