Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αλέξης Ηρακλείδης

τχ. 134-135

 

Μετά την αναπάντεχη αποτυχία της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί για το εδαφικό στο Mont Pelerin της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (21-22 Νοεμβρίου) το Κυπριακό και η επίλυσή του βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, με τις ελπίδες για επίλυση, ευτυχώς, ακόμη ζωντανές, τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις των δύο πρωταγωνιστών, αλλά με ορατό πλέον τον κίνδυνο –για πρώτη φορά από τις ελπιδοφόρες συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο–, η επίλυση με ομοσπονδιακή λύση να ναυαγήσει και μάλιστα αυτή τη φορά οριστικά.

Σήμερα και μετά από τόσες προσπάθειες επίλυσης από το 1975 και μετά, υπάρχουν τρεις προφανείς επιλογές στο Κυπριακό: (1) το ευκταίο καλύτερο σενάριο, το Plan A, η επίλυση με τη δημιουργία μιας διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, (2) το Plan B, το «βελούδινο διαζύγιο» και (3) το χειρότερο ενδεχόμενο, το Plan C, τo «ανταγωνιστικό διαζύγιο». Εξυπακούεται ότι το βελούδινο διαζύγιο είναι προτιμότερο του ανταγωνιστικού, γιατί στο πρώτο τουλάχιστον θα υπάρχει επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκύπριους και μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία Κυπριακής συνομοσπονδίας και έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος η Κυπριακή Δημοκρατία να συνορεύει στην Κύπρο με την Τουρκία. Μπορεί κανείς να συνηγορήσει με πειστικά επιχειρήματα τόσο υπέρ της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας όσο και, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, για τον οριστικό συναινετικό  χωρισμό.

[…]

 

Ο Αλέξης Ηρακλείδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις και ανάλυση-επίλυση συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Tags  

Δείτε Επίσης

Comment

  • Καλησπέρα από Γερμανία και έναν απόδημο Έλληνα , λάτρη της Κύπρου και των πάσης φύσεως διαλόγων επί του συγκεκριμένου θέματος.
    Η ερώτησή μου επί του θέματος :
    Ποιά η ρεαλιστική προοπτική πλήρους ανασχέσεως των τετελεσμένων , δημιουργηθέντων μετά την τουρκική επέμβαση του 1974;Π.χ
    Έποικοι, πέρουσιακό
    Μή λύση θα σημαίνει απαραίτητα κάτι το αρνητικό ή προτιμότερο μίας δυσλειτουργικής λύσεως;

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα