Προσφυγικό: μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα;

Γεωργία Σπυροπούλου

τχ. 130-131

 

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Το 2015 αποτελεί τη χρονιά που έφερε την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης προ των ευθυνών της αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τους όρους διέλευσης πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφός της. Φυσικά, δεν ξεκίνησαν όλα την άνοιξη του 2015. Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζει η είσοδος των παράτυπα εισερχομένων/διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, ο αριθμός των συλλήψεων ανήλθε σε 422.113, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ο αριθμός των εισερχομένων ανέρχεται σε πάνω από 640.000 μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη. Το 2014, ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανήλθε σε 77.163, ενώ το 2013 σε 43.002. Τα κύρια σημεία εισόδου αποτελούν το νησί της Λέσβου με 203.101 εισόδους (πρακτικά το ½ των εισόδων έχει σημειωθεί εκεί), και ακολουθούν η Σάμος, η Χίος, η Κως και η Λέρος. Τα νησιά στα οποία αναφέρομαι είναι τα κύρια σημεία εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των σημείων εισόδου είναι πάνω από 44, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πάνω από 80% των νεοεισερχομένων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Συρίας αποτελούν το 62% και ακολουθούν οι Αφγανοί με 23% και οι Ιρακινοί με 7%. Εστιάζοντας στις αφίξεις των πολιτών της Συρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τα 4.000.000, με 630.776 να φιλοξενούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Ιορδανίας, 1.078.338 σε καταυλισμούς του Λιβάνου, και 2.181.293 στην Τουρκία.

Οι αυξημένες αφίξεις προσφυγικών πληθυσμών, η απώλεια πάνω από 3.440 ανθρώπινων ζωών στα νερά της Μεσογείου, το κλείσιμο συνόρων και οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Ευρώπης σε μία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, αποτελούν τα κυριότερα κομμάτια ενός ζητήματος που αποζητά επίλυση.

 

Η Γεωργία Σπυροπούλου είναι νομικός, πρώην σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα