Ιανουάριος – Μάρτιος 2014
Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί γράφουν: ο Δημήτρης Χριστόπουλος για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο Σταύρος Τομπάζος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης για τις δημοτικές εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα και ο Γιώργος Φαράκλας για τη νόμιμη καταπάτηση του δημόσιου χώρου στη χώρα μας.
Ο Γρηγόρης Ανανιάδης, ο Γιάννης Σταυρακάκης και ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής αποχαιρετούν τον δάσκαλο και στοχαστή της ηγεμονίας, του λαού και της ριζοσπαστικής δημοκρατίας Ερνέστο Λακλάου.
Στα «Άρθρα και Μελέτες» διαβάζουμε τη μελέτη του Θεόδωρου Ρακόπουλου για την άτυπη οικονομία αλληλεγγύης εν καιρώ κρίσης, το άρθρο της Νέλλης Ασκούνη για την εκπαίδευση και τις μειονότητες και την ανάλυση της Αλεξάνδρας Μπακαλάκη που επιχειρεί να απαντήσει στο μείζον ερώτημα της κρίσης: «Μας ψεκάζουν;»
Ακόμη, ο Γιώργος Περτσάς διερωτάται αν μπορούμε να σκεφτούμε τις ΜΚΟ μαζί με τον Μισέλ Φουκώ και μεταφράζει, μαζί με την Βίκυ Ιακώβου, το λήμμα «Φουκώ» που συνέγραψε ο μυστηριώδης Μωρίς Φλορένς. Η Αντιγόνη Σαμέλα αναλύει την πολιτική ανάγνωση της θρησκευτικότητας από τον Αντόνιο Νέγκρι και ο Μανόλης Τζανάκης συνομιλεί με τον κοινωνιολόγο και διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Psychotropes, Politique, Société» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας Alain Ehrenberg και σκιαγραφεί την προσέγγισή του για την ατομικότητα στην ύστερη νεωτερικότητα.
Το νέο τεύχος φιλοξενεί και ένα αφιέρωμα στη βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα. Ο Ηλίας Κούβελας ανατρέχει στο παρελθόν και οι Γεώργιος Χρούσος, Γεώργιος Παυλάκης, Άρτεμις Σιμοπούλου, Αριστείδης Χαρώνης, Έφη Τσιλιμπάρη και Σταμάτης Κριμιζής παρουσιάζουν το παρόν της βιοϊατρικής έρευνας στη χώρα. Η Ρεβέκκα Μάτσα και ο Γιώργος Σταθόπουλος γράφουν για την εμπειρία της έρευνας, και τέλος ο Μανόλης Κογεβίνας εστιάζει στην έρευνα στο πεδίο της επιδημιολογίας και η Ειρήνη Σκαλιόρα στο πεδίο της νευροεπιστήμης.