TΕΥΧΟΣ 136

Ιανουάριος-Μάρτιος 2017

 

Στο εαρινό τεύχος #136 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Τζένη Λιαλιούτη γράφει για το αμερικανικό όνειρο από τον Ομπάμα στον Τραμπ, η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει δύο κείμενα των Mike Davis και Tom Mertes για το πώς φτάσαμε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιώργος Περτσάς μεταφράζει τις δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Ζίγκμουντ Μπάουμαν και ο Βασίλης Πεσμαζόγλου μεταφράζει την ανάλυση του Robert Holland για τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης υπό το πρίσμα του Brexit. Ακόμη, ο Θεόδωρος Ρακόπουλος εξετάζει τις θεωρίες συνωμοσίας μέσα από το φαινόμενο Σώρρα, ενώ η Γεωργία Σπυροπούλου γράφει για το δυσοίωνο μέλλον του προσφυγικού ζητήματος.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Αθηνά Σκουλαρίκη εξετάζει τη μνημειακή αναπαράσταση της εθνικής αφήγησης στο σχέδιο «Σκόπια 2014», ο Μιχάλης Μπαρτσίδης κάνει μια ανασκόπηση των γραπτών του Ετιέν Μπαλιμπάρ για την Ευρώπη, η Ευγενία Κοψίδη αναλύει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της τρομοκρατίας στη σημερινή Γαλλία, ενώ ο Γιάννης Ευσταθόπουλος και ο Ηλίας Κωσταράκος μελετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος από τη σκοπιά της κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος παρουσιάζει τις εργασίες του εργαστηρίου «Η νέα ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη της κρίσης» και συζητά για την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον λαϊκισμό με τον Paolo Gerbaudo και τον Philippe Marlière.

Στο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Θανάση Τζαβάρα, σε επιμέλεια του Ηλία Κούβελα. Γράφουν ο Νίκος Κουρέτας, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ο Θανάσης Καραβάτος, η Έρη Κούρια, ο Γιώργος Κούριας, η Κατερίνα Λιγκοβανλή, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου, ο Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, η Φωτεινή Στυλιανοπούλου και ο Γεράσιμος Στεφανάτος.

Στην ενότητα «In memoriam» φιλοξενούνται κείμενα του Μάνου Ματσαγγάνη και του Τομά Πικετύ για τον οικονομολόγο Anthony Atkinson, της Πέγκυς Κουνενάκη για τον ζωγράφο Γιάννη Βαλαβανίδη και της Μαρίας Κομνηνού για τον γλύπτη Γιώργο Λάππα.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», η Έφη Κάννερ γράφει για το βιβλίο του Cihan Tuğal The Fall of the Turkish Model, ο Στάθης Οικονομάκης για το βιβλίο του Murat Gül The Emergence of Modern Istanbul, και ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος για το βιβλίο των Francois Ansermet και Pierre Magistretti Τα ίχνη της εμπειρίας, νευρωνική πλαστικότητα και η συνάντηση της βιολογίας με την ψυχανάλυση. Το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα Χαρίλαος Τρικούπης: ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» παρουσιάζουν ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, η Κατερίνα Γαρδίκα και ο Νίκος Μπακουνάκης, ενώ το βιβλίο του Δημήτρη Σκλαβενίτη «Κάτσε καλά Γεράσιμε…»: μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000 παρουσιάζουν ο Στρατής Μπουρνάζος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος. Το τεύχος κλείνει με την κριτική της Ρίκας Μπενβενίστε για το βιβλίο του Θωμά Σλιώμη Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό: το μουσικό κίνημα της Τερεζίν 1941-1945.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

https://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

https://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα