TΕΥΧΟΣ 137

Απρίλιος-Ιούνιος 2017

Στο φθινοπωρινό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Δήμητρα Μακρυνιώτη γράφει για το δημοκρατικό σχολείο, ο Νίκος Χριστοφής σχολιάζει τη «νέα» και την «παλαιά» Τουρκία, ενώ ο Αλέξης Ηρακλείδης σχολιάζει το τέλος του παιχνιδικού για το Κυπριακό.

Στο νέο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα αφιέρωμα στον φιλόλογο Δημήτρη Μαρωνίτη, σε επιμέλεια Δημήτρη Ι. Κυρτάτα. Για τον «Μαρωνίτη όπως τον γνώρισαν» γράφουν οι Νίκος Δ. Βαρμάζης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Νάσος Βαγενάς, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Πόπη Πολέμη, Ρέα Γαλανάκη και Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας του 1967, ο Γιάνης Γιανουλόπουλος παρουσιάζει στοιχεία για την αντιδικτατορική δράση των Ελλήνων της Αγγλίας, ο Richard Clogg γράφει για τη δικτατορία ιδωμένη από το Λονδίνο, ενώ η Χρυσούλα Καμπά αναλύει τις θέσεις και τη δράση των γερμανών συγγραφέων Γκύντερ Γκρας, Γκύντερ Βάλραφ και Μαξ Φρις κατά της χούντας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης προσεγγίζει τις άτυπες εκπαιδευτικές πρακτικές για το προσφυγικό μετά το 2016, ο Θεόδωρος Πελεκανίδης εξετάζει την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος υπό το πρίσμα της μεταμοντέρνας θεωρίας, και τέλος ο Σάββας Τσιλένης και η Καλλιρόη Δαφνά αναλύουν τον χώρο, τους τόπους και μνημεία της Πόλης στο στιχούργημα της Βοσπορομαχίας.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Νίκος Σπ. Ζέρβας γράφει για το βιβλίο του Αντώνη Μακρυδημήτρη Είναι ηθική η πολιτική; Και άλλα ερωτήματα, ο Κωστής Ζεμερτζάκης για το βιβλίο του Φίλιππου Κ. Βασιλόγιαννη Πρόσωπα, λόγοι και πράγματα: ιδιοκτησία και μη διανεμητική δικαιοσύνη, ενώ ο Γιώργος Φαράκλας και ο Δημήτρης Χριστόπουλος γράφουν για τη δημοκρατία και την ασφάλεια με αφορμή το βιβίο του Άρη Στυλιανού Ο Σπινόζα και η δημοκρατία.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

https://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

https://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα