Ιανουάριος-Ιούνιος 2018
Στο νέο τεύχος #140-141 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Έλλη Δρούλια γράφει για τον Σπύρο Αδραχά, ο Χρήστος Ηλιάδης διερωτάται τι ένταξη των μεταναστών θέλουμε, ο Ανδρέας Βλάχος προσεγγίζει το ζήτημα των fake news, ενώ επίσης αναδημοσιεύονται δύο άρθρα του Χρήστου Ροζάκη και του Διονύση Διονυσίου για το θέμα της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ ως μια κρίσιμη παράμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Rojda Azizoğlu γράφει για τον Ρουσώ και τη δημοκρατικη Πολιτεία, ο Σπύρος Τσίριγκας προσεγγίζει το έργο του Χομπς, ο Θάνος Λίποβατς καταπιάνεται με τη διφορούμενη σχέση ανάμεσα στο Πολιτικό και το Ηθικό, ο Γιάννης Σταυρακάκης με την ανάλυση λόγου ως εργαλείο μελέτης του λαϊκισμού, και η Ντόρα Γιαννάκη με τη δύσκολη σχέση αστυνομίας και έμφυλων ταυτοτήτων.
Ακόμη, ο Vincent Descombes μιλά στους Γιάννη Κτενά και Αλέξανδρο Σχισμένο για τη δημοκρατία, τον αυτοπεριορισμό, την υπευθυνότητα.
Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος επιμελείται έναν φάκελο αφιερωμένο σε μια πρώτη αποτίμηση της Βρετανίας δύο χρόνια μετά το Brexit. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου γράφει για τα οικονομικά του Brexit, ο Νίκος Παπαδογιάννης για τη σχέση του Brexit με τη δυναμική της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, ο Νίκος Σκούταρης για την ιδέα ενός διαφοροποιημένου Brexit, ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης για τις συνταγματικές διαστάσεις του Brexit και η Βασιλική Τσαγκρώνη για τη βρετανική ριζοσπαστική άκρα Δεξιά. Ακόμη, ο Peter Cherry αναλύει πώς η λογοτεχνία ανταποκρίνεται στο Brexit, ο Φίλιππος Χάγιερ περιγράφει την ευρώφιλη-αντιευρωπαϊκή εσωστρέφεια του βρετανικού θεάτρου, η Ειρήνη Καραμούζη γράφει για τη σχέση της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Emile Chabal για τον μύθο της βρετανικής συνέχειας, και η Αθηνά Συριάτου για τη διδασκαλία της Ευρώπης στο βρετανικό σχολείο.
Στις «Παρεμβάσεις» φιλοξενούνται η ομιλία του Γιάννη Βούλγαρη για τα πολιτικά αρχεία, οι ομιλίες του Γιάννη Κιουρτσάκη, της Λίζυς Τσιριμώκου και του Βασίλη Πεσμαζόγλου για τον Κωστή Σκαλιόρα, καθώς και η παρέμβαση του Σάββα Μιχαήλ για το βιβλίο Κατερίνας Μάτσα, Παρίες ανάμεσα στους παρίες: τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία.
Ο Βασίλης Πεσμαζόγλου στο βιβλιογραφικό δοκίμιο «Three horses’ mouths: ασκήσεις υστεροφημίας» περιδιαβάζει τα βιβλία τριών πρώην υπουργών Οικονομικών στην περίοδο της κρίσης.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου η Έφη Αβδελά γράφει για το βιβλίο της Ρίκας Μπενβενίστε Λούνα, δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας, η Έφη Γαζή για το βιβλίο Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός, σε επιμέλεια Άννας Μαχαίρα και Λήδας Παπαστεφανάκη, η Ελευθερία Ζέη για τις Αμάδες στην «Απάνω Μεριά» της Χίου της Μαρίας Μανδαμαδιώτου, ο Κώστας Θεριανός για το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Νίκος Χριστοφής Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία: όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του ’40, και ο Γιώργος Καράμπελας για το βιβλίο του Γεράσιμου Στεφανάτου Κατασκευές της ψυχανάλυσης, κατασκευή του ψυχαναλυτή: αναζητώντας μιαν αλήθεια που γιατρεύει.
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ
Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
https://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας: