Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018
Στο νέο τεύχος #142 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Γεωργία Σπυροπούλου εστιάζει στο κόστος της πολιτικής αποτροπής της μετανάστευσης, ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, η Εύα Παπατζανή και ο Δημήτρης Πεττάς συζητούν τους μύθους και τις πραγματικότητες του Airbnb, o τούρκος ιστορικός Χ. Σουκρού Ιλιτζάκ αφηγείται πώς η συνάντησή του με τις Επιστολές Κοτζαγιάν ξεκαθάρισε τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του για τους Αρμένιους και το Αρμενικό ζήτημα, ενώ ο Δημήτρης Θ. Ζάχος γράφει για το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου και της ρητορικής του μίσους.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Μανόλης Αγγελίδης ανατρέχει στον Έρνστ Μπλοχ για να τονίσει τη σημασία της κριτικής παράδοσης της θεωρίας του φυσικού δικαίου, ο Θωμάς Ψήμμας προτείνει κάποια στοιχεία για μια κριτική ανασκευή της σύλληψης της ιδιοκτησίας ως φυσικού δικαιώματος και ο Γιάννης Κτενάς αναδεικνύει τις βαθιές συσχετίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη λογική του ποινικού δικαίου και στην ιστορική μεθοδολογία του Μαξ Βέμπερ. Επίσης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή την επανέκδοση της συλλογής Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου, γράφει για την «Κατοχική Γενιά» και τον Ρόδη Ρούφο, η Ελένη Μπεζέ εξετάζει περιπτώσεις διεκδίκησης περιουσιακών στοιχείων από Εβραίους επιζώντες κατά την περίοδο της κυριαρχίας του ΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη και ο Ορέστης Κωνσταντάς συζητά την ταινία Η διπλή ζωή της Βερόνικα μέσα από το πρίσμα του χώρου, του χρόνου και του εαυτού.
Επίσης, στο τεύχος αυτό φιλοξενούνται οι μεταφράσεις δύο συνεντεύξεων της σειράς Rethinking Greece: της Μαρίας Πετμεζίδου στην Ιουλία Λειβαδίτη, για το παρελθόν και το μέλλον του ελληνικού κοινωνικού κράτους, και του Δημήτρη Παπανικολάου στην Ιουλία Λειβαδίτη και τον Νικόλα Νενεδάκη, για τον ελληνικό εξαιρετισμό και την αγία ελληνική οικογένεια.
Στις «Βιβλιοκρισίες», η Άννα Μαχαιρά γράφει για το βιβλίο της Λήδας Παπασταφανάκη Η φλέβα της γης, το μεταλλείο της Ελλάδας, 19ος-20ος αιώνας και η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη για το βιβλίο Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα: Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, σε επιμέλεια Έφης Αβδελά, Δημήτρη Αρβανιτάκη, Ελίζας Άννας Δελβερούδη, Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου, Σωκράτη Πετμεζά και Τάσου Σακελλαρόπουλου. Επίσης, η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη γράφει για το βιβλίο του Γεράσιμου Κακολύρη Η ηθική της φιλοξενίας. Ο Ζακ Ντερριντά για την απροϋπόθετη και την υπό όρους φιλοξενία και ο Γεράσιμος Κακολύρης για το βιβλίο Φυλακή/Κυβερνολογική που περιλαμβάνει δύο κείμενα του Μισέλ Φουκώ. Τέλος, ο Χάρης Παπαχαραλάμπους γράφει για το βιβλίο Μπορούν οι υποτελείς να ομιλούν; της Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ και η Κατερίνα Λαμπρινού για το βιβλίο Δικτατορία και αντίσταση, 1967-1974 του Σωτήρη Βαλντέν
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ
Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
https://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας: