ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τριμηνιαία Έκδοση Επιστημονικού Προβληματισμού και Παιδείας

Στροφή 360 μοιρών: για την εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη σύνοδο της Ιεραρχίας (και για όσα την ακολούθησαν)     

22 Δεκεμβρίου 2016

Σταύρος Ζουμπουλάκης

τχ. 134-135

 

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συζητάει, ως γνωστόν, ποτέ τίποτε· συνέρχεται αποκλειστικά και μόνο για να εκλέγει νέους μητροπολίτες στις χηρεύουσες μητροπόλεις. Στη σύνοδο, όμως, της Ιεραρχίας της 4ης Οκτωβρίου 2016 τα πράγματα ήταν διαφορετικά: η Ιεραρχία κλήθηκε να συζητήσει την πολυσέλιδη εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με θέμα: «Εκκλησιαστικοί προβληματισμοί. Χτες, σήμερα, αύριο». Επιτέλους.

Η εισήγηση εξηγεί αρχικά την αποστολή της Εκκλησίας, όπου, μεταξύ πολλών άλλων σωστών, διαβάζουμε και ότι «η Εκκλησία πάνω απ’ όλα είναι ζωή και η ζωή δεν ορίζεται αλλά βιώνεται. Βιώνεται μέσα από τον διάλογο, που ο ίδιος ο Κύριός μας ανοίγει με τον άνθρωπο κάθε εποχής προκειμένου να απαντήσει στα μεγάλα υπαρξιακά του προβλήματα και ερωτήματα». Θαυμάσια. Και ποια είναι αυτά τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα των ανθρώπων της εποχής μας; Για ποιο πράγμα αγωνιούν; Για ένα και μόνο, σύμφωνα με την εισήγηση: για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον –κυρίως αυτό– της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, σε αυτή την αγωνία των ανθρώπων, η εισήγηση μιλάει για οκάδες χρυσού και αργύρου, οικόπεδα, στρέμματα, απαλλοτριώσεις, συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές διεκδικήσεις. Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: η Εκκλησία έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό έθνος, στο κράτος και την κοινωνία, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα, ώστε δικαιούται τώρα να συντηρείται οικονομικά από το κράτος. Η αποστολή της Εκκλησίας αποσαφηνίστηκε και η αγωνία των ανθρώπων κατευνάστηκε!

[…]

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι συγγραφέας.

Σχόλια

Ένα σχολιο στο “Στροφή 360 μοιρών: για την εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη σύνοδο της Ιεραρχίας (και για όσα την ακολούθησαν)     ”

 1. Αννα Παπαχρηστου
  Ιανουαρίου 13th, 2017 @ 2:35 μμ

  ποσο μ εκφραζει το παραπανω κειμενο. αλλο πιστη και βιωμα με τον Θεο κι αλλο εκκλησιαστικη εξουσια.

Καταχωρηστε το σχολιο σας
 • Η γευση του αρχειου  Τα Σύγχρονα Θέματα είναι πλέον διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη "Πάνδημος" του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη φροντίδα της Βιβλιοθήκης του Παντείου και της Διευθύντριας της κυρίας Ντίνας Κακάλη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

  Από το τεύχος 1 (Μάιος 1978) μέχρι και το τεύχος 120 (Ιαν-Μάρτιος 2013), καθώς και τα τεύχη της πρώτης προδικτατορικής περιόδου (1962-1964, χρόνος Α', Β' και Γ΄), ένας μικρός θησαυρός βρίσκεται στο "Αρχείο" της ιστοσελίδας μας και δέχεται επισκέψεις στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: www.synchronathemata.gr/archio-tefchon
 • Ειδοποιησεις

  Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα

 • Τρεχον Τευχος

 • Προσφατα Σχολια

 • Facebook

 • “Στο χώρο του πνεύματος ένα εγχείρημα κατά κανόνα δεν συνεχίζεται και ούτε θάπρεπε να συνεχίζεται. Oι σκέψεις αυτές λιπαίνουν το έδαφος για μια καινούργια σπορά”

  Ludwig Wittgenstein, 1948