ΤΕΥΧΟΣ 132-133

Ιανουάριος-Ιούνιος 2016

 

Στο νέο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης γράφει για την προσφυγική κρίση και τον νέο πατριωτισμό της αλληλεγγύης, ο Αλέξης Ηρακλείδης για τα ελληνικά «εθνικά θέματα» και η Πηνελόπη Φουντεδάκη για την αντιρατσιστική νομοθεσία στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Επίσης, ο Νίκος Νικήσιανης, ο Θωμάς Σιώμος, ο Γιάννης Σταυρακάκης και η Τιτίκα Δημητρούλια παρουσιάζουν τη μελέτη τους για τον λαϊκισμό και τον αντιλαϊκισμό στον ελληνικό Τύπο την περίοδο 2014-2015. Ο Αλέξης Πολίτης γράφει για τη «Μεγάλη Ιδέα» των Ελλήνων και τον φιλελληνισμό στα 1850-1880, η Σωτηρία Λιακάκη διερευνά τη σχέση δημόσιας πολιτικής και ποιότητας διακυβέρνησης, η Έφη Κάννερ αναλύει το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

Η Ελευθερία Ακριβοπούλου μελετά τη σχέση φωτογραφίας και αντικειμένου, η Λυδία Παπαδάκη γράφει για την ιστορία και την πολιτική του τάνγκο, ο Γιάννης Κτενάς για τον Μαξ Βέμπερ και τον ορθολογισμό της εποχής μας, και τέλος ο Σωτήρης Μπαχτσετζής για τη φαινομενολογία του μέσου στις εικαστικές τέχνες.

Στο νέο τεύχος φιλοξενείται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Geoff Eley στον Γιώργο Σουβλή με θέμα την Ευρώπη, την ιστορία, την Αριστερά και τη δημοκρατία.

Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Διονύσης Καψάλης παρουσιάζει το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη Υπό το φως του μυθιστορήματος, ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος το βιβλίο του Νίκου Αλιβιζάτου Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι: πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας, ο Άρης Δρουκόπουλος το βιβλίο του Νίκου Θεοτοκά Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη: απομνημόνευμα και ιστορία και η Κατερίνα Λαμπρινού το βιβλίο του Κωστή Κορνέτη Τα παιδιά της δικτατορίας.

Ακόμη, ο Νίκος Θεοτοκάς γράφει για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλαμπανίδη Ευρωκομμουνισμός: από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά, ο Χρίστος Μάης για το βιβλίο της Νένης Πανουργιά Επικίνδυνοι πολίτες: η ελληνική αριστερά και η κρατική τρομοκρατία, η Έφη Γαζή για το βιβλίο που επιμελούνται οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Maria Couroucli και Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα: με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (1971-2011).

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις βιβλιοκρισίες του Δημήτρη Κυρτάτα για το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου Βερονάλ, του Γιώργου Φουρτούνη για το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Μπαρτσίδης Διατομικότητα: κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, της Ιουλίας Μέρμηγκα για το βιβλίο της Ρόζι Μπραϊντόττι, Νομαδικά υποκείμενα: ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία και του Ανδρέα Καρίτζη για το βιβλίο του Δημοσθένη Δαγκλή Φυσική επιστήμη και πραγματικότητα: η επιστημολογία του P. Duhem και ο λογικός εμπειρισμός.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα