ΤΕΥΧΟΣ 132-133

Ιανουάριος-Ιούνιος 2016

 

Στο νέο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης γράφει για την προσφυγική κρίση και τον νέο πατριωτισμό της αλληλεγγύης, ο Αλέξης Ηρακλείδης για τα ελληνικά «εθνικά θέματα» και η Πηνελόπη Φουντεδάκη για την αντιρατσιστική νομοθεσία στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Επίσης, ο Νίκος Νικήσιανης, ο Θωμάς Σιώμος, ο Γιάννης Σταυρακάκης και η Τιτίκα Δημητρούλια παρουσιάζουν τη μελέτη τους για τον λαϊκισμό και τον αντιλαϊκισμό στον ελληνικό Τύπο την περίοδο 2014-2015. Ο Αλέξης Πολίτης γράφει για τη «Μεγάλη Ιδέα» των Ελλήνων και τον φιλελληνισμό στα 1850-1880, η Σωτηρία Λιακάκη διερευνά τη σχέση δημόσιας πολιτικής και ποιότητας διακυβέρνησης, η Έφη Κάννερ αναλύει το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

Η Ελευθερία Ακριβοπούλου μελετά τη σχέση φωτογραφίας και αντικειμένου, η Λυδία Παπαδάκη γράφει για την ιστορία και την πολιτική του τάνγκο, ο Γιάννης Κτενάς για τον Μαξ Βέμπερ και τον ορθολογισμό της εποχής μας, και τέλος ο Σωτήρης Μπαχτσετζής για τη φαινομενολογία του μέσου στις εικαστικές τέχνες.

Στο νέο τεύχος φιλοξενείται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Geoff Eley στον Γιώργο Σουβλή με θέμα την Ευρώπη, την ιστορία, την Αριστερά και τη δημοκρατία.

Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Διονύσης Καψάλης παρουσιάζει το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη Υπό το φως του μυθιστορήματος, ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος το βιβλίο του Νίκου Αλιβιζάτου Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι: πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας, ο Άρης Δρουκόπουλος το βιβλίο του Νίκου Θεοτοκά Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη: απομνημόνευμα και ιστορία και η Κατερίνα Λαμπρινού το βιβλίο του Κωστή Κορνέτη Τα παιδιά της δικτατορίας.

Ακόμη, ο Νίκος Θεοτοκάς γράφει για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλαμπανίδη Ευρωκομμουνισμός: από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά, ο Χρίστος Μάης για το βιβλίο της Νένης Πανουργιά Επικίνδυνοι πολίτες: η ελληνική αριστερά και η κρατική τρομοκρατία, η Έφη Γαζή για το βιβλίο που επιμελούνται οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Maria Couroucli και Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα: με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (1971-2011).

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις βιβλιοκρισίες του Δημήτρη Κυρτάτα για το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου Βερονάλ, του Γιώργου Φουρτούνη για το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Μπαρτσίδης Διατομικότητα: κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, της Ιουλίας Μέρμηγκα για το βιβλίο της Ρόζι Μπραϊντόττι, Νομαδικά υποκείμενα: ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία και του Ανδρέα Καρίτζη για το βιβλίο του Δημοσθένη Δαγκλή Φυσική επιστήμη και πραγματικότητα: η επιστημολογία του P. Duhem και ο λογικός εμπειρισμός.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα