Περιεχόμενα Τεύχους 132-133

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙOYNIΟΣ 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, Μια μεγάλη ανατροπή: η «ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση» και ο νέος πατριωτισμός της «αλληλεγγύης» (Απόσπασμα)
ΑΛΕΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ, Τα ελληνικά «εθνικά θέματα» (Απόσπασμα)
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΟΥΝΤΕΔΑΚΗ, «Νομικός πολιτισμός και αντιρατσιστικός νόμος: από την ιδιοτυπία των ΗΠΑ και το βρετανικό πρότυπο στην ελληνική οπτική» (Απόσπασμα)
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ / ΘΩΜΑΣ ΣΙΩΜΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ / ΤΙΤΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑ, Λαϊκισμός εναντίον αντιλαϊκισμού στον ελληνικό Τύπο, 2014-2015 (Απόσπασμα)
ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, Η «Μεγάλη Ιδέα» των Ελλήνων αντιμέτωπη με έναν φιλελληνισμό που έχει πια σβήσει (1850-1880) (Πλήρες κείμενο)
ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΙΑΚΑΚΗ, «Ποιότητα διακυβέρνησης» και δημόσιες πολιτικές «πολλαπλών αιχμών»: ισορροπίες εμπιστοσύνης και ισότητας (Απόσπασμα)
ΕΦΗ ΚΑΝΝΕΡ, Τουρκία, ΑΚΡ και κουρδικό ζήτημα: πώς φτάσαμε ως εδώ; (Απόσπασμα)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ, Στα ίχνη ενός αγάλματος: από τη φωτογραφία στο αντικείμενο… (Απόσπασμα)
ΛΥΔΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Τάνγκο: ιστορία, κουλτούρα και πολιτική (Απόσπασμα)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΤΕΝΑΣ, Η πολυθεΐα των αξιών του Μαξ Βέμπερ και ο «ορθολογισμός» της εποχής μας (Απόσπασμα)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΧΤΣΕΤΖΗΣ, Η δια-φαίνουσα εικόνα: η φαινομενολογία του μέσου στην ερμηνεία εικαστικών έργων (Απόσπασμα)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
GEOFF ELEY, Το χθες και το σήμερα της Ευρώπης, η αριστερά και η δημοκρατία (συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΥΒΛΗ) (Απόσπασμα)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, Υπό το φως της αμαρτίας, ίσως. Για το βιβλίο: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Υπό το φως του μυθιστορήματος (Πλήρες κείμενο)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Για το βιβλίο: Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι: πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Απόσπασμα)
ΑΡΗΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΄Ενας οδηγός για την ανάγνωση των γραπτών του Μακρυγιάννη. Για το βιβλίο: Νίκος Θεοτοκάς, Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη: απομνημόνευμα και ιστορία (Απόσπασμα)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, Από το Palazzo Campana σε μια «κατάληψη χωρίς αίτημα». Για το βιβλίο: Κωστής Κορνέτης, Τα παιδιά της Δικτατορίας (Απόσπασμα)
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, Για το βιβλίο: Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Ευρωκομμουνισμός: από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά (Απόσπασμα)
ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΗΣ, Η αριστερά και το συνεχές του κράτους έκτακτης ανάγκης κατά τον ελληνικό 20ό αιώνα. Για το βιβλίο: Νένη Πανουργιά, Επικίνδυνοι πολίτες: η ελληνική αριστερά και η κρατική τρομοκρατία (Απόσπασμα)
ΕΦΗ ΓΑΖΗ, Για το βιβλίο: Βαγγέλης Καραμανωλάκης / Maria Couroucli / Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (επιμ.), Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα: με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (1971-2011) (Απόσπασμα)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΥΡΤΑΤΑΣ, Ο θάνατος ως έκρηξη ηφαιστείου και ως τελείωση. Για το βιβλίο: Τάκης Θεοδωρόπουλος, Βερονάλ (Απόσπασμα)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ, Η σκέψη της σχέσης. Για το βιβλίο: Μιχάλης Μπαρτσίδης (επιμ.), Διατομικότητα: κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, μτφρ. Λουκία Μάνο-Χρηστίδη (Απόσπασμα)
ΙΟΥΛΙΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ, Φεμινιστικός νομαδισμός. Για το βιβλίο: Ρόζι Μπραϊντόττι, Νομαδικά υποκείμενα: ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία, επιμ. Αγγελική Σηφάκη, μτφρ. Ουρανία Τσιάκαλου (Πλήρες κείμενο)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΙΤΖΗΣ, Για το βιβλίο: Δημοσθένης Μ. Δαγκλής, Φυσική επιστήμη και πραγματικότητα: η επιστημολογία του P. Duhem και ο λογικός εμπειρισμός (Απόσπασμα)

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Tags  

Δείτε Επίσης

Comment

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα