ΤΕΥΧΟΣ 120

Ιανουάριος-Μάρτιος 2013

Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων περιλαμβάνονται τα παρακάτω σχόλια, άρθρα και θεματικές ενότητες:

Στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει για τον Στάλιν, τη μνήμη και την Αριστερά, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Χρήστος Ηλιάδης γράφουν για το κρίσιμο νομικό και πολιτικό ζήτημα της ιθαγένειας, ο Raffaele Borreca αναλύει τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές και ο Νεκτάριος Μπουγδάνης φωτίζει όψεις της σημερινής Αιγύπτου δύο χρόνια μετά την «αραβική άνοιξη».

Η Έλλη Δρούλια θυμάται τον Αλέξη Δημαρά και ο Στέφανος Πεσμαζόγλου αποχαιρετά τον συνεργάτη του περιοδικού Μπάμπη Γεωργαντίδη.

Στον φάκελο «Κρίση, τρία χρόνια μετά», σε μια ανασκόπηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης μια τριετία από την εκδήλωσή της, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου εξετάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ αποσύνθεσης και ανασύνθεσης, ο Γιώργος Σταθάκης αποτιμά το ελληνικό Μνημόνιο, ο Πάνος Καζάκος αναλύει τις προϋποθέσεις και τους κινδύνους της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, ο Μάνος Ματσαγγάνης αναφέρεται στα φαινόμενα φτώχειας και στο αναγκαίο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, ο Αλέξης Ιωαννίδης παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας και ο Γιώργος Ιωαννίδης γράφει για την αναγκαία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που ποτέ δεν έγινε.

Επίσης, παρουσιάζονται η μελέτη του Γιώργου Δερτιλή για τον Γατόπαρδο ανάμεσα σε μυθιστόρημα, ιστορία και κινηματογράφο, και η πρωτότυπη προσέγγιση της Bonnie Honig για τον μύθο της Αντιγόνης στην πολιτική θεωρία.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με αναφορές σε μια σειρά συνεδρίων που διεξήχθησαν πρόσφατα: οι Μαρία Καλατζοπούλου, Πέννυ Κουτρολίκου, Δήμητρα Σιατίτσα και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου γράφουν για το εργαστήρι πολεοδομίας «Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα στις πόλεις της νότιας Ευρώπης», ο Νικόλας Τζήμος παρουσιάζει τη συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Κόμματα, θεσμοί, πολιτική, ιδεολογίες», ενώ παρουσιάζεται και η εισήγηση των Μιχάλη Βλαστού και Έλλης Πάχου σχετικά με τη δυνητική επικινδυνότητα και την ακούσια νοσηλεία στην ημερίδα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 120

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα