Ασπασία Λούβη-Κίζη
τχ. 134-135
Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας ξεκίνησε μόνο με καλές προθέσεις και στόχο να μην χαθεί η σύγχρονη παρουσία της Ελλάδας εκεί που για αιώνες άνθισε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της μαγικής αυτής πόλης.
Η κάποτε ισχυρή και πλούσια Ελληνική Κοινότητα, ήδη στις αρχές του 20ού αι., είχε χαρακτηριστεί ως «χρεοκοπημένη», σύμφωνα με έκθεση έλληνα προξένου στη Βενετία το 1922. Ωστόσο, η Κοινότητα είχε στην κατοχή της περίπου 60 ακίνητα, εικόνες, αρχείο, βιβλία και ιερά σκεύη του ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.
Το ζήτημα της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία άρχισε να αντιμετωπίζεται από το ελληνικό κράτος μόλις το 1949, όταν πλέον η ιταλική κυβέρνηση είχε επιβάλει καθεστώς επιτροπείας στη διαχείριση της περιουσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενετίας. Οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού με το ιταλικό κράτος οδήγησαν στην ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας με καταστατικό σκοπό: α) την προαγωγή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών, με τη μελέτη της ιστορίας του ελληνισμού κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως αυτός προβάλλεται στα ιταλικά αρχεία και ιδιαίτερα στα βενετικά, καθώς και των σχέσεων μεταξύ Βυζαντίου, νεότερου ελληνισμού και του δυτικού κόσμου και β) την έκδοση των σχετικών ιστορικών και φιλολογικών πηγών (δικαιοπρακτικών και άλλων εγγράφων) που σώζονται στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της Ιταλίας. Προς τούτο υπεγράφη διεθνής σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ψηφίστηκε νόμος του ελληνικού κράτους και συντελέστηκε η δωρεά της περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας στο Ινστιτούτο. Από το 1951 και μετά ψηφίστηκαν συμπληρωματικοί νόμοι και διατάγματα που διαμόρφωναν το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας του. Σύμφωνα μ’ αυτό ο διευθυντής του εκλέγεται από την Ακαδημία Αθηνών για πενταετή θητεία· στην Εποπτική του Επιτροπή, με έδρα την Αθήνα, μετέχουν εκπρόσωποι της Ακαδημίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας· στη Διαχειριστική του Επιτροπή, με έδρα τη Βενετία, μετέχουν ο διευθυντής, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, που ορίζει ο πρέσβης της Ρώμης, (ως την πρόσφατη κατάργηση του Ελληνικού Προξενείου της Βενετίας ήταν ο πρόξενος) και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας
[…]
Η Ασπασία Λούβη-Κίζη είναι βυζαντινολόγος.