Πρώτες σκέψεις μετά τις αμερικανικές εκλογές

(Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016)

Bruce Robbins / Έλσα Σταματοπούλου
τχ. 134-135

Το να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών την Τρίτη 9 Νοεμβρίου  ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία. Σαν να βρισκόμασταν σε μιαν εναλλακτική πραγματικότητα. Μόνο που ήταν εφιάλτης από τον οποίο, φευ, δεν ξυπνάγαμε. Η νίκη του Τραμπ που έμοιαζε να οριστικοποιείται ήταν κλωτσιά στο στομάχι. Δύσπνοια. Αναζητώντας απεγνωσμένα κάποια σύγκριση, ορισμένοι θυμήθηκαν το Brexit – που και αυτό ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις. Άλλοι, ιδίως στη Νέα Υόρκη όπως εμείς, σκεφτήκαμε την 11η Σεπτεμβρίου, όπου μέσα σε μία δύο ώρες ο κόσμος αναποδογύρισε.

Από εκείνη την Τρίτη, προσπαθούμε να χωνέψουμε και να ερμηνεύσουμε αυτή την καταστροφή, χωρίς να την κανονικοποιούμε. Έρχονται και επανέρχονται επίμονα τα ίδια ερωτήματα. Γιατί; Πώς και δεν το είδαμε να έρχεται; Γιατί οι ψηφοφόροι του Τραμπ αγνόησαν τις εξόφθαλμες αδυναμίες του; Πόσα μπορεί να εξηγήσει η απογοήτευση από την παγκοσμιοποίηση, τον νεοφιλελευθερισμό, τις αυξανόμενες ανισότητες; Πόσα εξηγεί ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο φόβος που προκαλούν στη λευκή πλειονότητα οι δημογραφικές αλλαγές; Σε ποιο βαθμό φταίει η Χίλαρι και το Δημοκρατικό Κόμμα;

[…]

Ο Bruce Robbins διδάσκει αγγλική και συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. 

Η ΄Eλσα Σταματοπούλου διευθύνει το πρόγραμμα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα