Πρώτες σκέψεις μετά τις αμερικανικές εκλογές

(Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016)

Bruce Robbins / Έλσα Σταματοπούλου
τχ. 134-135

Το να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών την Τρίτη 9 Νοεμβρίου  ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία. Σαν να βρισκόμασταν σε μιαν εναλλακτική πραγματικότητα. Μόνο που ήταν εφιάλτης από τον οποίο, φευ, δεν ξυπνάγαμε. Η νίκη του Τραμπ που έμοιαζε να οριστικοποιείται ήταν κλωτσιά στο στομάχι. Δύσπνοια. Αναζητώντας απεγνωσμένα κάποια σύγκριση, ορισμένοι θυμήθηκαν το Brexit – που και αυτό ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις. Άλλοι, ιδίως στη Νέα Υόρκη όπως εμείς, σκεφτήκαμε την 11η Σεπτεμβρίου, όπου μέσα σε μία δύο ώρες ο κόσμος αναποδογύρισε.

Από εκείνη την Τρίτη, προσπαθούμε να χωνέψουμε και να ερμηνεύσουμε αυτή την καταστροφή, χωρίς να την κανονικοποιούμε. Έρχονται και επανέρχονται επίμονα τα ίδια ερωτήματα. Γιατί; Πώς και δεν το είδαμε να έρχεται; Γιατί οι ψηφοφόροι του Τραμπ αγνόησαν τις εξόφθαλμες αδυναμίες του; Πόσα μπορεί να εξηγήσει η απογοήτευση από την παγκοσμιοποίηση, τον νεοφιλελευθερισμό, τις αυξανόμενες ανισότητες; Πόσα εξηγεί ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο φόβος που προκαλούν στη λευκή πλειονότητα οι δημογραφικές αλλαγές; Σε ποιο βαθμό φταίει η Χίλαρι και το Δημοκρατικό Κόμμα;

[…]

Ο Bruce Robbins διδάσκει αγγλική και συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. 

Η ΄Eλσα Σταματοπούλου διευθύνει το πρόγραμμα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Tags  

Δείτε Επίσης

Comment

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα